Landelijke tuin inspiratie van Jan van Maanen


Wie de definitie van een tuin opzoekt komt naast de betekenis, ook mooie synoniemen tegen als: hof, lustoord, boomgaard, gaarde, bloementuin, hortus, binnenplaats, erf en moestuin.

kruidentuin doesburg 1.JPG

De betekenis van een tuin; een omheind stuk grond beplant met bomen, bloemen en andere gewassen. Beplant staat haaks op hetgeen je steeds meer ziet met alle versteende tuinen. Het groen lijkt wel te worden vergeten of als last gezien en zo zie je steeds meer straat en grind. Terwijl juist het groen de tuin kan maken tot een hof of lustoord. De tuin moet zijn als een groene jas waar je heerlijk in bezig kunt zijn en waar je moet kunnen relaxen, zitten, eten en kunt genieten van alles wat groeit, geurt en bloeit. Of een tuin onderhoudsintensief of onderhoudsarm is, bepaal je met de soort beplanting. Een tuin met veel beplanting hoeft niet perse veel werk te wezen. Wanneer je kiest voor de juiste dode materialen (bestrating/pergola e.d.) wordt de tuin niet bepaald door een verblindende tegel of een alles overheersende pergola maar met de juiste keuzes geeft dan het groen het aanzien aan de tuin.

bronkhorst.JPG

IMG_0255.JPG

Zelf werk ik graag in een modern-landelijke stijl. Duidelijke architectuur geeft rust en eenheid. Daarnaast wel een levende tuin, waar een vogel in durft te landen en waar de natuur zichtbaar is. In mijn vak als tuinadviseur zoek ik altijd naar de balans tussen natuur en architectuur. De mix; identiteit van de tuineigenaren, de architectuur van de woning en de ligging maken daarnaast elk tuinontwerp uniek.

IMG_0242.JPG

RIMG0041.JPG

IMG_2198.JPG

Intimiteit creëer je door hoogte in de tuin te brengen met bomen en heesters. Een mooie oude fruitboom in het gras of een karakteristieke leilinde geven de tuin ruggengraat. Heb je de ruimte, dan is een echte boom als een noot of beuk natuurlijk super. Heb je minder ruimte; dan is een heester die uitgroeit tot een kleine boom, een goed alternatief. Denk bijvoorbeeld aan Magnolia’s, Kornoeljes of een Meidoorn. Maar ook minder bekende soorten zoals de Styrax, Halesia en Heptacodium zijn erg fraai. Lei- of dakbomen zijn ook in een kleinere ruimte goed in te passen, ze zijn goed te vormsnoeien en daardoor te beheersen in de hoogte en breedte. Geurende heesters als een Sering en Boerenjasmijn brengen je herinneringen van vroeger weer boven. Hagen en groene vormen geven structuur aan de tuin. Denk hierbij aan een Taxus, Beuk, Hulst of Buxus, de laatste is op dit moment erg schimmelgevoelig. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor deze evergreen.

Jan van Maanen

Meer zien of lezen over Jan?
Afgelopen jaar is hij begonnen met zijn eigen blog: De Landelijke Tuin Blog
Jan is werkzaam als tuinadviseur/ontwerper bij: Briellaerd
Laat je ook inspireren op zijn Facebookpagina: De landelijke tuinspecialist.

Dit bericht delen?Email this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on Facebook

5 comments

  1. terrasoverkapping-forum says:

    Wat een heerlijke tuin zeg! En dat huis, woow! Maar wat Gerda zei afwisselen met ‘gewone tuinen’, ben ik het zeker eens! Wellicht kan ik er meer inspiratie uit halen voor mijn eigen tuintje :). Groet Michelle

Geef een reactie