Stylen met Yvonne: een oude lijst opknappen

Herinner je je Yvonne nog, de eigenaresse van dit prachtige huis? Naar aanleiding van dat artikel kwamen er veel reacties en vragen over de mooie lijsten die je her en der in haar huis ziet staan of hangen.

IMG_2193.jpg

Daarom heb ik Yvonne gevraagd of ze wilde laten zien hoe eenvoudig (haar woorden :) het maken van zo’n lijst in zijn werk gaat. En inderdaad: als zij het doet is het een fluitje van een cent!

IMG_2199.jpg

Wat je nodig hebt:
Een lijst naar keuze
Verf
Visgaren/nylondraad
Schroefjes of haakjes (punaises kunnen in geval van hoge nood ook ;)
Meetlint
Een accuboormachine of schroevendraaier
Iets wat je erin wilt hangen (hartje, krans) maar dit is niet noodzakelijk natuurlijk, een lege lijst op zich kan ook heel mooi zijn.

IMG_2217.JPG

Yvonne kocht op de rommelmarkt een oude goudkleurige lijst voor 3 (!) euro. Ze vertelde dat ze eerst de hoeken van de lijst opnieuw heeft gelijmd.

IMGP0317.JPG

IMGP0318.JPG

Eerst maak je de lijst stofvrij en goed schoon. Daarna verf je de lijst met een spuitbus in één basiskleur, in dit geval zwart.  Deze kleur schemert er later, als je de lijst dan heel lichtjes opschuurt, als het ware doorheen. De spuitbus die hier gebruikt werd is van de Action (mat zwart).

IMGP0320.jpg

IMGP0325.jpg

IMGP0328.JPG

Na het drogen verf je de lijst in de gewenste kleur (in dit geval Flexa Pure Rich Greige Extra Mat).

IMGP0333.JPG

IMGP0337.JPG

IMGP0346.JPG

IMGP0352.JPG

Na het drogen van deze tweede verfbeurt schuur je de lijst hier en daar nog even héél lichtjes op zodat de onderste verflaag een heel klein beetje tevoorschijn komt wat de lijst dat mooie, iets doorleefde effect geeft.

IMGP0354.JPG

Als je net als in dit voorbeeld ook iets in de lijst wilt hangen draai je 4 schroefjes in de achterkant, 4 in dit geval omdat de krans best zwaar is. Als je er iets in hangt wat heel licht is, kan één schroefje ook afdoende zijn. Elk schroefje moet precies in het midden van elke zijde van de lijst komen dus dit moet je even goed opmeten.

IMGP0356.JPG

IMGP0355.JPG

Terwijl Yvonne mij geduldig uitlegde en voordeed hoe het precies in zijn werk gaat werd ik steeds weer afgeleid door de prachtige tuin en de veranda :)

IMGP0358.JPG

IMGP0361.JPG

Als je een voorwerp hebt gekozen dat je in de lijst wilt hangen dan kun je er voor kiezen het in dezelfde of in een andere kleur dan de lijst te verven.

IMGP0363.JPG

IMGP0364.JPG

IMGP0366.JPG

IMGP0367.JPG

 Als dat droog is leg je het in het midden van de lijst en verbindt dan 4x een stukje nylondraad van je voorwerp naar elk schroefje, zodat het mooi in het midden komt te hangen.

IMGP0368.JPG

IMGP0369.JPG

En dan is je lijst klaar!

IMGP0371.jpg

IMGP0372.JPG

Ik mocht de lijst mee naar huis nemen en verfde zelf de krans nog even zwart (Action), ik ben er superblij mee!

IMGP0442.JPG

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad en als je zelf ook aan de slag gaat, veel succes! :)
En Yvonne heel erg bedankt voor je tips en ook voor je gezelligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.