Binnenkijken bij Pauline

Geplaatst op
Landelijk brocante interieur

Sinds 2016 wonen wij in het Elfstedenstadje IJlst. Ik ben Pauline Kick, kunstenaar en heb mijn atelier in een historisch personeelshuisje, nr. 45. Ik woon samen met klusman, samen houden wij van verbouwen en restaureren. Komt goed uit, als je een eeuwenoud grachtenpand koopt waar wel het een en ander aan moet gebeuren. Onze huisgenoot Storm, een blonde labrador zorgt voor de nodige reuring. Lief, trouw en veel energie. Dit is ons laatste verbouw huis, hier willen we oud worden. Stel je voor dat je later, op leeftijd, nog lang kunt genieten in de schaduw van de fruitbomen en zittend aan de waterkant, de zon kunt zien ondergaan. Dat zou toch fantastisch zijn.

Grachtenpand Ijlst

Grêftenhûs
Bijna 2 jaar geleden hebben wij (Pauline en klusman) in het kleine historische Elfsteden stadje IJlst een grachtenhuis gekocht. Het was onze wens om nog eenmaal een huis te verbouwen. Wat hadden we een wensenlijst toen we gingen zoeken naar een huis! Het moest een oud huis zijn, van voor 1900, aan het vaarwater gelegen, wel in een mooi klein dorpje of stadje, wat voorzieningen op korte afstand, met een tuin en vrij uitzicht, waar we konden klussen maar het liefst geen bouwval. We hadden geen haast. Het beviel ons nog goed in de boerderij met een B&B. En op een dag planden we een uitje naar IJlst, dat moest een mooi stadje zijn. Een stadje met grachtjes, overtuinen en vele oude, monumentale huizen.

En toen gebeurde het.. we hebben ons oog op dit stadje, deze plek en dit huis laten vallen en we waren meteen verkocht. Toch duurde het nog even voor we de stap maakten, maar ruim een jaar later zijn we verhuisd. En nu wonen we in dit grachtenpand uit 1635, het oudste huis van IJlst. Een Rijksmonument, het huis heeft eeuwenlang een woon -en werkfunctie gehad. Het is een gevel uit de Hollandse Renaissance periode en van oudsher was in dit pand een bakkerij gevestigd.

Bakkerij Ijlst

Bauke Rein Windsma Ijlst

De laatste bakkersfamilie was Bauke Rein Windsma, zijn vrouw Ytje Leenstra en hun dochtertje Minke. Bakker Windsma stond bekend om zijn overheerlijke krentenbrood. Toen er in 1958 een centrale bakkerij in IJlst kwam, liet Bakker Windsma zich uitkopen. De daarop volgende bewoner heeft het pand goed opgeknapt met behoud van wat mooi en oud is. In de jaren ’70 heeft de toenmalige bewoner het pand volledig vakkundig gerestaureerd en zijn de oorspronkelijke bedstedenwand, estriken vloeren en allerlei elementen behouden gebleven.

Kast onder de trap, glazen flessen

Hal grachtenpand

Toen wij hier eenmaal woonden moesten we toch nog wel klussen. Het huis had achterstallig onderhoud, sommige delen moesten echt vervangen worden en de badkamer was enorm verouderd. De afgelopen 2 jaar hebben we dan ook stevig doorgewerkt om het huis weer tiptop in orde te brengen. Maar we namen ook de tijd om onze deuren open te zetten met de Fakkeljun (een lichtjesfeest). Even herleefde de tijd van weleer en was ons huis weer het winkeltje van bakker Windsma. En wat was het een verrassing dat ik de taartendoos van Windsma cadeau kreeg van de huidige bakker die deze bewaard had.

Badkamer landelijke stijl

Badkamer landelijke stijl

De keuken, ons dagelijkse leef-en woongebied
De benedenverdieping hebben we aardig onder handen genomen. De keuken was prima van formaat maar had weinig kastruimte. Er zaten originele Friese witjes in. met zo af en toe een mooi blauw motiefje. De deuren hebben we in de traditionele grijze kleur van de balken geschilderd. Ook hebben we een aantal muren opgetrokken en gestuukt voor de nodige kastruimte. En van oude, gezandstraalde wagonplanken hebben we deuren gemaakt voor de kasten, de schouw ermee afgewerkt en ook een niskastje voorzien van de wagonplanken als drager.

Houten snijplanken keuken

Soepkommen terrine keuken

Kommen en planken keukenkast

Een mooi contrast met de strak witte keuken en het grote Smeg fornuis. Onze industriële krukken kwamen ook hier mooi van pas en onze lampen hebben hier ook weer de plek boven de tafel gekregen. Een verzameling oude, blauwwitte borden met een nieuw designbord passen mooi in de keuken met de witjes. Overdag is dit ook onze leefkeuken. Hier eten we, drinken we, maken we de (klus)planning, en lezen we ons krantje, bak ik een pompoentaart, zitten we met onze vrienden rondom de tafel en hebben we uitzicht op de tuin en de Ruterpolder.

Keukentafel met industriële krukken

Bloemen in de keuken

De kamer, voor na vijf uur.
De kamer staat in open verbinding met de keuken en ook hier ligt een eeuwenoude estriken vloer, zijn de wanden afgewerkt met Friese witjes als plint en ook de open haard is mooi afgewerkt met friese witjes. De grote en brede balken brengen veel sfeer in ons interieur. Klusman heeft de eerste paal van de trap vervangen door een oude baluster. Deze laten we zoals hij is, mooi doorleefd. De trap hebben we grijs geverfd, net als het kozijnwerk en de deuren.

Woonkamer landelijk brocante

Hanglamp, kastje met veren

Landelijk brocante

Landelijke stijl

Dienblad met kaarsen op salontafel

Collage kerstboom

Bloempot met plantje Corokia

De muren houden we overal wit. Dat geeft licht in huis en ook wel een moderne twist aan het interieur. Een heerlijke, mooie zitkamer vooral als de haard ons warmt en het kaarslicht voor een wel heel gezellige sfeer zorgt. Kunst speelt ook altijd een belangrijke rol in ons leven. Dat vind je ook overal in huis wat terug. Nu in de winter probeer ik buiten ook naar binnen te halen. Zo mooi om te spelen met de materialen die buiten voor het oprapen liggen: mooi gevormde stoere takken, kleine veertjes en het mos, wat al weer tierig begint te groeien in de tuin. Komt dat even goed uit.

Oude kast krukje

Bedstede en kast

Schoenmallen aan de muur, tafel met stoelen

Paspop brocante slaapkamer

Slaapkamer landelijk brocante

Antieke schoenmallen aan de muur

Slaapkamer mand en flesmandIjzeren bed slaapkamer brocante

Bakkersvormen muurKast plank muur brocante slaapkamerCollage slaapkamer

Slaapkamer landelijk brocanteCollage slaapkamer

Slaapkamer landelijk brocante

Paspop schoenmal

Pauline op Instagram: Pauline Kick.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

48 reacties op “Binnenkijken bij Pauline&rdquo

  1. Dank je, het is fijn dat er voor ons ook vele bewoners goed op het huis hebben gepast en veel bewaard is gebleven.

 1. Hoi Pauline,

  Prachtige presentatie van het Greftenhus oan e Iean, in woord en beeld.

  Geniet van deze monumentale plek, met de eindejaarsdagen in het vooruitzicht zal het vast heel sfeervol worden.

  Groetjes uit Het Groene Hart.

  1. Dank je Willy, Met de kerstdagen achter ons en oud en nieuw voor ons is dit een echt warm geniet huis. Buiten de donkere dagen en binnen gewoon heerlijk je eigen thuis. Fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2018

 2. Machtig mooi jullie huis en zo knus ,ik denk dat jullie ,t druk gaan krijgen,ben net als Jose onderweg naar je, wil ,t graag in ,t echie zien allemaal, gr en tot zo!!!

 3. Genoten heb ik van je foto’s van jullie huis. Net als ik altijd geniet van jouw foto’s Pauline.
  Wat een heerlijk huis hebben jullie toch.
  Fijn dat je ons liet binnenkijken.
  liefs,
  Mirjam

  1. Mirjam, bedankt, fijne jaarwisseling en dat we in 208 weer goed van elkaars foto’s kunnen genieten. groetjes’Pauline

  1. Bedankt Marry, voor dit reuze compliment. Het was een sprong in het diepe, een prachtige verbouwde boerderij met een geweldige tuin achterlaten, maar deze gevonden schat zorgt weer voor mooie nieuwe herinneringen. groet Pauline

  1. hihi, Marrie, bedankt voor het fantastische compliment. probeer mijn eigen hart altijd maar te volgen. Dat heeft altijd goed gewerkt en daar voel ik mij ook n thuis. groetjes Pauline

 4. Wat een sfeer bij je, echt prachtig, ik hou ervan !
  Bedankt dat we mochten binnenkijken !
  Fijne avond, Sandra
  Sandrakhome

 5. Dit was genieten, echt een mooie binnenkijker.
  Het huis is met liefde opgeknapt en heeft zijn oude elementen behouden.
  Op deze plek wil je zeker oud worden…
  Dank dat ik even mee mocht kijken in je grachtenpand.

  1. Dank je Marina, Met enige heimwee denken we nog wel eens terug aan de prachtige oude verbouwde boerderij me b&b. Hier hebben we een prachtig pareltje terug gevonden op een schitterende plek als natuur- en waterliefhebber. We houden van het klussen, het was een goeie sprong. en het geeft ruimte voor het maken van mooie nieuwe herinneringen. groet, Pauline

 6. Dag allemaal, een wat late reactie. Familieomstandigheden vroegen de aandacht. Nogmaals bedankt Benita voor de mooie reportage. En jullie allemaal voor de mooie reactie’s. En over een paar daagjes genieten wij van de oliebollen, spetterkaarsjes, het vuurwerk en heffen het glas. Voor jullie een heel gezond en gelukkig 2018, lieve groet, Pauline

 7. Wat een prachtig huis en zo mooi alles gedaan.het heeft ook z’n oude karakter behouden schitterend. En de foto’s op instagram zijn ook prachtig. Gr. Wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.