Binnenkijken bij Joanita

Zoals velen van jullie was ik enorm verrast toen Benita mij onlangs via Instagram vroeg om mee te doen aan ‘De Binnenkijker’ op De Wemelaer. Omdat ik veel met mijn interieur bezig ben, leek me dat ontzettend leuk en ging ik meteen aan de slag.

Drie jaar geleden kochten mijn man (31) en ik (27) onze eerste woning; een rijtjeswoning in de nieuwbouw. Al ruim voor de start van de bouw bezochten we samen meerdere woonwinkels. Onze stijl was behoorlijk modern en we lagen hierin op één lijn. De basiskleuren waren antraciet, grijs en wit. We lieten de binnenmuren lichtgrijs sauzen en kochten strakke, wit leren eetkamerstoelen.

Al redelijk snel (na 1,5 jaar) kwamen we erachter dat het toch niet onze woonstijl was. Het voelde niet als ‘thuis’. Na veel inspiratie opdoen in winkels en woonbladen, kwamen we samen tot het besluit het hele interieur over een andere boeg te gooien.

Op een dag kochten we Fresco kalkverf en lak van ‘Pure & Original’ in de kleur ‘River Silt’ en zijn we begonnen met schilderen en sauzen. Het was wel even wennen om van licht naar donker te gaan! Gewoon doorgaan, we zien het wel. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost. Het aanbrengen van de kalkverf is namelijk best een zware klus. Kalkverf is erg mat en heeft van zichzelf natuurlijke pigmenten waardoor het vlekkerig overkomt. Voor velen even wennen (ook voor ons) maar wij waren meteen dolenthousiast en vonden het een goede basis voor een landelijk en sober interieur.

Pure&Original

Naar aanleiding van het verhaal hierboven, nemen we eerst een kijkje in de woonkamer. Op de vloer van de gehele begane grond liggen grote, antracietkleurige plavuizen met vloerverwarming. Tijdens de bouw hebben we bewust voor deze kleur plavuizen gekozen omdat het overal bij past en je hierop eindeloos kunt combineren wat betreft meubels. Omdat onze voorkeur ook uitgaat naar natuurlijke materialen, heeft mijn man de salontafel, tv meubel en de sidetable van steigerhout en staal gemaakt. De meubels heb ik vervolgens bewerkt met ‘loogbeits oude eik’ en daarover ‘wasvernis walnoot’ van Bottled by Esatto. De meerpaal tikte mijn vader een tijdje geleden op de kop. Prachtig oud en robuust en tevens loodzwaar. Voor velen een ware eyecatcher in onze woonkamer. De balusterlamp is gemaakt van een oude lampenvoet van mijn oma en heeft z’n plekje gevonden op de meerpaal.

Woonkamer sober stoer interieur

Tafelblad salontafel sober stoer

Schaal met windlichten salontafel

Windlichten salontafel

Vensterbank sober stoer interieur

Windlichten vensterbank kalkverf

Balusterlamp op zuil

De kast in de woonkamer was ooit licht eiken. Omdat ik de kleur antraciet mooi vind matchen bij het geheel, koos ik voor de kleur Swanky Black van PTMD. De vloerlampen naast de kast zijn gemaakt door mijn man. Op de vloerlampen zitten kapjes van ‘Aura Peeperkorn interieur’. Onder de glazen stolp liggen een aantal dierbare spulletjes van mijn oma’s.

Open kast landelijk sober interieur

Zakhorloge veren onder stolp

Houten schep toef grijze kast

Naast het sobere interieur zorgt onze trouwe Beagle, genaamd Boomer, voor de nodige vrolijkheid in huis.

Binnenkijken sober stoer interieur

Van de woonkamer gaan we naar de aangrenzende keuken. De keuken is nog in de ‘vorige’ stijl gebleven. Past eigenlijk niet bij het landelijke interieur, maar om na drie jaar al een nieuwe keuken te plaatsen of te laten overspuiten… Laten we dat nog maar even niet doen. Wat ik al wel heb kunnen vervangen is de lichtstol met inbouwspots boven de keuken. Er hing voorheen een hoogglans witte, maar ik heb bij kennissen op de boerderij een mooie geleefde eiken balk weten te charteren. Op de balk pronken o.a. mooie Broste Copenhagen mokken. Ik hou van de Scandinavische eenvoud en stijl, gecombineerd met een landelijke, stoere uitstraling.

Keuken landelijke stijl met sobere accessoires

Houten snijplanken kalkverf muur

Houten bakje aanrecht zeeppomp

Houten plank keuken Broste servies

Broste Copenhagen servies

Vanuit de keuken werpen we een blik naar de eetkamer. De eettafel heb ik gescoord op Marktplaats. Toen ik de tafel kocht was deze koloniaal. De eettafel is bewerkt met een komborstel en toen kwam deze beauty tevoorschijn! De lamp boven de eettafel is ook gemaakt door mijn handige man. ‘s Avonds geeft de lamp een mooie, sfeervolle tekening op de kalkverf muur.

Kalkverf keuken aanrecht landelijke stijl

Eethoek landelijke stijl Hoffz lamp

Klepbank eethoek Hoffz lamp

Hoffz lamp kalkverf muur

Op de eettafel staat een grote houten olijfbak, waarvan de inhoud regelmatig verandert. Momenteel heb ik gekozen voor een Nepalese kruik, houten kandelaren, een oude houten pollepel en een vleugje groen. Speels en sfeervol. De olijfbak kocht ik op de winterfair bij ‘Esatto by Ravensbergen Interieurs’. Als je van een sober en stijlvol interieur houdt, kun je hier absoluut je hart ophalen!

Olijfbak Nepalese vaas houten lepel kalkverf muur

Olijfbak Nepalese vaas houten lepel

We hebben vanaf de eettafel zicht op de veranda waar we al vele winterse en zomerse dagen en avonden hebben doorgebracht. Ik neem jullie graag ook even mee naar deze plek. Het is er heerlijk vertoeven bij de haard, met een kop thee of glaasje wijn.

Overkapping landelijke stijl

Houtopslag overkapping landelijke stijl

Overkapping landelijk sober ingericht

Krans plafond overkapping

Haard in overkapping landelijke stijl

Van buiten gaan we weer naar binnen en zoals elk bezoek bij ons de voordeur weer uit gaat, komen we nog door de hal. De kapstok kocht ik op Marktplaats. Ook deze was koloniaal. Mijn man heeft de kapstok, net zoals de eettafel, ook bewerkt met een komborstel en… Voilà! Een oude houten kapstok. In mijn vrijetijd struin ik soms door kringloopwinkels. De spiegel die inmiddels op de haltafel staat kwam ik daar tegen en heb ik ook de kleur Swanky Black van PTMD gegeven, net zoals de kast in de woonkamer. De spiegel was dus echt een ‘kringloopgelukje’.

Kalkverf hal kapstok sober stoer

Houten potten kapstok kalkverf muur

Kalkverf muur hal kuifspiegel kandelaar

Kuifspiegel dadeltak kandelaar sober stoer

Vanuit de hal laat ik als laatst nog even het kleinste plekje in huis zien. Het toilet. Ook hier hebben we Fresco kalkverf aangebracht op de muren. Een echte eyecatcher is de Canyon natuurstenen wand achter het toilet.

Canyon natuurstenen wand toilet

Kalkverf badkamer vierkante kraan

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit het woonblad Wonen Landelijke Stijl, ik bezoek regelmatig woonwinkels in deze interieurstijl en niet te vergeten; heerlijk rondneuzen op Instagram. Prachtige inspirerende foto’s komen er voorbij!

Ik hoop dat jullie een beetje inspiratie hebben opgedaan en hebben genoten van mijn binnenkijker. Ook wil ik Benita hartelijk bedanken dat ik hieraan mocht meedoen!

Een sfeervolle groet,
Joanita.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

31 reacties

 1. Marina schreef:

  Hoi Joanita,
  Wat een gezellig en knus hebben jullie zeg,. Ik vind eerlijk gezegd je moderne keuken wel mooi en een mooie tegenhanger voor het landelijke stijltje wat je hebt.
  Ja en die serre… Ohh geweldig!
  Geniet maar van je huis, je hebt het prachtig!
  Ik ga je nu ook volgen op Instagram, want ik wil natuurlijk nog veel meer van je huis zien.

  Marina wonen_op_21

 2. Christien schreef:

  Heel erg mooi allemaal en die plank in de keuken is super

 3. Gerda Groothuis schreef:

  Hoi Joanita en Ronald, wat hebben jullie een gezellig huis. Je kunt echt zien dat er veel tijd en liefde in gestoken is. De meerpaal die papa Bert gescoord heeft staat ook prachtig.Geniet van jullie fijne plek!

 4. Claudia de Waardt schreef:

  Wat hebben jullie veel werk verricht! Super meubels! Ik volg je al op IG, maar erg leuk om alles zo in zn geheel te zien! Heel erg mooi & gezellig bij je!
  Weer een prachtige binnenkijker Benita!

 5. Serdina schreef:

  Een hele leuke binnenkijker :-)
  Jullie hebben er echt iets moois van gemaakt !! En wat bijzonder die stolp met je oma’s dierbare spulletjes.
  Geniet maar lekker van al het moois in jullie sfeervolle huis ;-)

  Groetjes Serdina.

 6. Dylano schreef:

  Wat is een komborstel , heb je de salontafel daar ook mee bewerkt , leuk!

  • Joanita schreef:

   Hoi Dylano, dat is een staalborstel voor op de slijptol. Een komborstel haalt de eerste, vaak hardnekkige laag (verf, lak, beits etc) er perfect af en zo komt het ‘ware’ hout weer naar boven, zoals bijvoorbeeld de nerven ect. Je kunt het natuurlijk ook laten zandstralen.

   De salontafel inderdaad ook bewerkt met een komborstel. Dit zijn steigerhout planken die ik vervolgens bewerkt heb met loogbeits.

   Hopelijk heb ik je vragen hiermee voldoende beantwoord.

 7. marrie schreef:

  Echt super bij je. Niet te vol, niet te leeg. gewoon perfect. heel erg mooi!!!

 8. Tiny Steijvers schreef:

  Heb je interieur inmiddels al verschillende keren bekeken.
  Geweldig vind ik het.! Leuk met de dingen die jullie zelf gemaakt hebben. Het hoeft allemaal niet duur te zijn, met steigerhout kun je al heel veel.
  Bij de kringloop staan vaak ook juweeltjes, je moet er doorheen kunnen kijken.
  Goed gedaan!

 9. Kim wonen&sfeer schreef:

  Super mooi en sfeervol ! Ik volgde je al ;)

 10. franne schreef:

  die lamp boven de eettafel geweldig heeft je man die gemaakt

 11. Mieke schreef:

  Leuk om even heerlijk bij anderen naar binnen te kijken. Wij zitten ook in een metamorfose van ons huis en ook een serre is daar onderdeel van. We twijfelen of we de serre aan ons huis vast maken of los in de tuin. Wat mij erg bevalt aan jouw serre, is de glaswand er omheen. Ik neem aan dat deze in de zomer helemaal open kan? Waar hebben jullie de serre vandaan? Groet, Mieke

  • De Wemelaer schreef:

   Hoi Mieke, helaas kan ik Joanita niet meer bereiken op Instagram omdat ze misschien haar account heeft verwijderd of haar IG-naam heeft veranderd, ik kan je vraag dus niet beantwoorden. Bedankt voor je reactie en succes met de serre! :) Groetjes Benita

   • Joanita schreef:

    Héle late reactie.. Mijn IG-naam is inderdaad veranderd naar Hoeve_1850 (inmiddels verhuisd naar een andere woning).

    De overkapping is een eigen ontwerp en heeft mijn man samen met mijn vader gebouwd. In de zomer kan de wand inderdaad helemaal worden verwijderd.

    Groet!

 12. Kitty.bakkenes schreef:

  Een mooi en warm huis ik vind je klepbank erg leuk
  En ook de serre
  Geniet ervan
  Kitty

 13. Susan schreef:

  Hallo Joantia,
  Wat een mooie inrichting! Warm en sfeervol!
  Wat voor vloer hebben jullie in de veranda?
  Groetjes Susan

 14. Martina en Gertjan schreef:

  Hoi Joanita,
  Wat prachtig allemaal maar wat ik echt helemaal geweldig vind is de buitenhuiskamer….wij hebben daar zoveel inspiratie uit gehaald dat we die als basis hebben genomen om ook onze nieuw te bouwen overkapping op te bouwen.
  Dank je wel ;)

  • Joanita schreef:

   Héle late reactie, sorry daarvoor!
   Dank voor de mooie reactie en wat leuk dat dit een inspiratie bron is geweest voor jullie eigen overkapping. Geniet ervan! Groet, Joanita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.