STYLING | De piano decoreren in een landelijke stijl

De piano 3x anders van GerrieJanne!

Voor woonblog landelijke stijl De Wemelaer vroeg Benita om stylingstips voor de piano. Ik doe zelf altijd veel inspiratie op bij binnenkijkers en op social media maar ben wat terughoudend om al teveel van ons huis prijs te geven en laat niet alles zien. De piano is daarentegen een detail in onze woonkamer waardoor ik overstag ben gegaan.

Want wees eerlijk, als schuiven (stylen) en leuke plaatjes maken een hobby is, is het een super leuke uitdaging om 3x een ander beeld neer te zetten. Oh ja en of ik dan ook wat wilde vertellen over:

De piano? Speel je zelf of een gezinslid?
Wissel je vaak van decoratie op de piano?
Is het belangrijk om ergens aan te denken bijv. voorwerpen die er wel of juist niet op mogen/kunnen staan?
Heb je nog een persoonlijke gouden stylingtip? :)

Goed, leuk, gaan we doen.

Wij zijn een gezin van vier. Man, vrouw en 2 tieners (dochter en zoon). Onze dochter zat via de basisschool, 2 jaar op pianoles toen de mogelijkheid voorbij kwam om een goede tweedehands piano te kopen. Binnen een week werd haar keyboard omgewisseld in een heuse, echte piano en stond er een glimmend monster in onze woonkamer. Deze benaming zal mij niet door iedereen in dank worden afgenomen maar sorry, zo ervaar ik hem. Je ziet er alles op en hij weerspiegelt alles om zich heen. Dochterlief zit inmiddels 3 jaar op het voortgezet en speelt af en toe nog een deuntje maar veel wordt hij niet meer gebruikt. Ooit wil ik zelf nog eens leren spelen maar of daar tijd voor wordt gevonden?

De piano staat samen met een, eveneens glimmende, oude kuifkast in het ‘klassieke hoekje’. De gepolitoerde kast was onze eerste gezamenlijke grote aankoop. Destijds viel ik voor zijn kuif. Die van de kast. Hij is sierlijk en heeft mooie verhoudingen. Antiek was toen super hip en een goede investering. 

Vijf jaar geleden hebben wij de woonkamer helemaal opnieuw ingericht. Van landelijk klassiek naar landelijk sober. Hoewel de kast niet aan die sfeer voldoet kan ik er niet toekomen om hem weg te doen of te verven. Met een laag verf zou zijn houttekening voorgoed verloren gaan en dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Samen met de piano staan ze nu bij elkaar te shinen in een hoek.

Om die hoek wat gezelliger te maken staat er meestal iets op de piano. Of dat verstandig is? Bij pianospel komen de klanken mooier tot hun recht als je met de klep open speelt. Nu is de klep de helft van de bovenkant dus op die andere vaste helft kan best nog iets staan. Ook is zijn glimmende buitenkant natuurlijk erg kwetsbaar voor beschadigingen. Waterschade en krassen moeten worden voorkomen. Dat heb ik opgelost door er zwart vilt op te leggen.

En dan het stylen, dat doe ik op gevoel. De stukken die ik bijelkaar wil zetten, zet ik neer en dan begint het grote schuiven. Een paar centimeter kan al een heel verschil maken. Iets weghalen of toevoegen ook. Ik kan veel woonstijlen waarderen als het maar rust en warmte geeft. Rust als tegenhanger van het soms drukke, hectische leven. Warmte voor het ‘thuisgevoel’. Rust hoeft geen leegheid te betekenen, als er maar harmonie en samenhang is. Warmte kun je ook met lichte tinten bereiken. Het is mooi als dat binnen één woonstijl is bereikt maar een mix van woonstijlen vind ik ook spannend. Het is een kunst om balans te vinden en het hoeft niet perfect te zijn. Als het maar geen showroom, winkeletalage of duizend in een dozijn is. Eigenheid is het mooist in een interieur. Dan zegt de binnenkant van een huis pas echt iets over zijn bewoner, maar niet iedereen is hier even handig in. Blijf bij jezelf, dan is het altijd goed.

Zelf houd ik van landelijk, de rust en eenvoudigheid van het platteland. Van oude, natuurlijke, unieke, tijdloze en doorleefde items met een verhaal. Voor mij is het altijd een gevecht met ‘de kunst van het weglaten’. Omdat ik veel dingen leuk vind moet het niet te druk worden. Rust vind ik vaak in één enkel item, of in het weglaten. Is de ene kant van de woonkamer druk dan is de andere kant de tegenhanger.

Het stylen van de piano is eigenlijk hetzelfde als dat van een schouw of sidetable. 

Ook de piano is van zichzelf al een aandachttrekker in de woonkamer en een ideale plek om iets op te zetten. Voor het ‘drie maal anders stylen’, heb ik gekozen voor een beetje eclectisch, Franse brocante en typisch Nederlandse items.

Zwarte Yamaha piano

Beetje eclectisch:
Met reizen als thema omdat dat een andere hobby is. Strakke zwarte lijsten. Hout. Oude landkaart van Noord Amerika. Karikaturen van onze kinderen gemaakt op onze meest mooie vakantie ooit. Wereldbol. Tekening van onze woning.

Foto's, globe en kaarten op de piano

Vaas met takken, globe en foto's op zwarte piano

Zwarte piano antieke kast met kuif

Franse Brocante:
Petertje, een oud Frans beeldje genoemd naar de man van mijn vriendin. Zij en ik delen onze liefde voor oude meuk. Oude kistjes, oud Franse confijtpot, een oud kannetje. En voor een beetje mediterrane sfeer: een sinaasappelboompje.

Piano beeldje kistjes kruik Franse vaas

Piano styling ideeën landelijke stijl

Piano oude kistjes groen kruikje plant in pot

Delfts Blauw:
De laatste tijd is Delfts Blauw weer wat meer in aanzien gestegen. Waarschijnlijk lift het mee op de hype van de “Hollandse meesters”. Als Nederlanders mogen we best trots zijn op één van onze oude ambachten. Niet zozeer op de toeristische blauwe motieven van nu maar omdat we in de 17e eeuw heuse Delftse keramiekschilders hadden die de kwaliteit van het Delfts Blauw met hun kunstwerkjes tot ongekende hoogte brachten. Al was het aardewerk een goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein, het Nederlandse aardewerk is wijd en zijd bekend. Het blauw-witte aardewerk brengt samen met de Hollandse tulp een ode aan ons Nederlandje.

Piano decoreren met Delfts Blauw

Piano styling ideeën met Delfts Blauw

Piano decoratie Delfts Blauw


De piano 3x anders van Ingrid!

Hai allemaal,

Benita deed een oproep wie er mee wilde doen aan de rubriek ‘stylen van je piano’. Superleuk aangezien we toen net een paar dagen een echte piano in huis hadden.

Evi krijgt nu een jaar privéles en doet het al heel leuk. Mare speelt al heel lang dwarsfluit en zit ook in een orkest. Zij pikt het heel makkelijk op en de jongste, die vindt het leuk om af en toe de koptelefoon op te doen en op haar manier mee te spelen. Ik heb zelf de stoute schoenen aangetrokken en ben ook begonnen met wat beginnersboeken. Ik wist niet dat het zo moeilijk was. Maar we houden vol. ‘Happy birthday’ lukt al met 2 handen, joehoe.

We hebben een zgn. silent system voor de piano, waarbij de meiden ook stil kunnen oefenen met een koptelefoon op en waarbij je de piano dus als het ware ‘smart‘ maakt. Een handig snufje voor een akoestische piano, want die zijn toch wel het mooist.

Ik moet zeggen, de piano is van zichzelf al een aanwinst voor je interieur en heeft weinig styling nodig. Maar ik, die altijd bezig ben om hoekjes gezelliger te maken, kon het nu natuurlijk ook niet laten. Mijn man zei nog: ‘er wordt niks op die piano gezet‘. En je raadt het al; 2 dagen heb ik het vol  kunnen houden🙈.

Hierbij een paar foto’s met verschillende stylen.
De eerste stijl “een frisse blik” is het meest zonnig van allemaal. De piano staat bij ons in de woonkeuken. Supergezellig, want daar zijn we meestal met zijn allen. Ik heb er een mooi kookboek opgelegd, maar je kunt er natuurlijk ook een paar mooie interieur boeken op leggen/zetten. Op het boek heb ik een aardewerken kommetje gezet met 2 aardewerken ringen erin. Een klein detail, dat lekker rustiek oogt. Erboven heb ik een poster gehangen met citroenen, voor een frisse touch. Het geeft ook iets lekker zomers in deze soms saaie, grijze dagen. Aan de andere kant staat de oude rumpot van mijn omaatje. Die gebruik ik altijd als vaas. Hierin zit mimosa, dat ruikt heerlijk en de frisgele kleur van de mimosa komt terug in de poster. Al met al een gezellig sfeertje 😊

Ideeën piano decoreren landelijke stijl

Poster met citroenen

Piano poster citroenen Keulse pot met Mimosa

Schilderijtje op piano landelijke keuken

Bij de 2e stijl heb ik bakblikken gebruikt. Die staan natuurlijk sowieso leuk in de keuken, maar op deze manier kan het overal in huis. Ze staan rechtop en je kunt er allerlei kaartjes, persoonlijke notes of foto’s ophangen met een magneetje. Leuk om mee af te wisselen. Aan de andere kant staan er 2 doorzichtige glazen bakjes met bolletjes erin. De bolletjes heb ik gewoon uitelkaar getrokken uit zo’n bakje met aarde. Even afspoelen en je kan ze zo los neerleggen in een schaal oid. Weer eens iets anders dan bloemen en je doet er wat langer mee. Bovendien komt het zwart van het potje weer terug in de piano.

Bakblikken met magneetjes en kaarten op pianos

Oude ronde bakblikken op zwarte piano

Voor de 3e stijl heb ik gebruik gemaakt van verschillende schilderijen. Dit geeft altijd een persoonlijk sfeertje en hier kun je heel veel verschillende stijlen mee bereiken. Op de eerste foto’s heb ik een oud schilderijtje gebruikt dat ik in Italië heb gekocht. Het andere schilderij is een getekende afbeelding met een hele oude lijst met van die gaten erin en stukken eraf enzo. Ik houd van die imperfectie. Dat geeft gelijk veel sfeer. En dan eventueel een kaarsje ervoor. Je kunt natuurlijk ook kaarsenstandaards gebruiken maar ik ben altijd een beetje bang voor lekken. Soms zet ik ze er wel op en steek ik de kaarsen niet aan. We hebben allemaal wel mooie, zwarte kaarsenstandaards😊. Aan de andere kant staan er 2 vaasjes met een losse bloem. Subtiel en mooi genoeg.

Glazen vaasjes op zwarte piano

Piano decoreren landelijke stijl

Zoals jullie op de foto’s kunnen zien zijn de poezen ook erg blij met de piano. Ze vormen een hele natuurlijke decoratie, haha.

Poes op vacht op pianokruk

Op de pianokruk die je in hoogte kunt verstellen leg ik een plaid of schapenvel. Dat staat lekker warm en zit ook lekkerder als je lang moet oefenen 😏

Piano decoratie ideeën landelijke stijl

Nou, ik hoop dat jullie het leuk vonden en iets aan deze styling hebben gehad. Ik vond het in ieder geval leuk om mee te doen!

Groetjes,

Ingrid Nuys-Arp.

GerrieJanne op Instagram: Livingby.gj.
Ingrid op Instagram: Ingridnuysarp.

1 reactie

  1. homebyliz schreef:

    Mooi gestyled !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.