Photodiary: de week van Gretha Wijbenga

Een weekje uitgebeeld in foto’s uit het leven van stylisten, bloggers en andere interieurliefhebbers. Wat deden zij? Wat houdt hen bezig? Hoe ziet hun dag er ongeveer uit? Kortom: een tipje van de sluier! Kijk mee naar de week van Gretha! 

Domaine_de_Savigny_photo1.jpg

Ik ben Gretha Wijbenga, 36 jaar en ik woon samen met mijn man Sjoerd (44), onze jonge labradors Noah en Bente en onze katten Puck en Woezel op Domaine de Savigny in de Bourgogne, Frankrijk. Sinds 2007 is dit de plek waar we wonen en werken. Sjoerd werkte al in deze regio toen wij elkaar in 2006 tegenkwamen en na diverse weekenden samen tussen de groene heuvels hier, begonnen we ongemerkt naar huizen rond te kijken. En toen was daar Domaine de Savigny, een oud jachthuis, op dat moment nog stevig ingepakt door een blauwe regen, met kapotte ramen en luiken die vastgeroest zaten….. Het domein had 20 jaar leeg gestaan toen wij er 9 jaar geleden voor vielen. Maar in het oude jachthuis zagen we de vele authentieke details, de ruimte, het enorme uitzicht en dus we zijn de uitdaging aan gegaan. Inmiddels hebben we zo’n beetje elke steen aangeraakt hier. Van het dak tot aan de kelder, alles is aangepakt. Het huis ‘straalt’ weer en wij wonen hier met veel plezier. En sinds 2011 run ik hier de Bed & Breakfast met 5 kamers en een vakantiewoning. Heerlijk om deze plek te delen met gasten van over de hele wereld.

buitenfoto_manoir_1.jpg

Domaine_de_Savigny (2).jpg

Maandag
Gisteravond zijn we thuisgekomen nadat we voor het eerst in al de jaren dat we hier wonen langer dan 2 weken van huis zijn geweest. En wel naar Amsterdam, het andere uiterste van onze heuvel in de Bourgogne. We hebben genoten van de stad met alle gemakken en vertier op loopafstand. Een groter verschil met de ruimte hier is bijna niet denkbaar.

Maar nu weer eenmaal thuis is het genieten van de ruimte en het uitzicht als ik ’s ochtends vroeg de luiken open doe. Heerlijk om weer thuis te zijn! En er is volop werk te doen. De winter moet het huis uit, het voorjaar erin! De zon staat hoog aan de hemel, dus zet ik alle deuren en ramen open, letterlijk een frisse wind door het huis. De honden rennen de hele dag samen door de tuin en ik kan in huis aan de slag. Vandaag veel opruimen en onze slaapkamer en badkamer even flink onder handen nemen. In de avond gaan we even bij onze Franse vrienden langs in het dorp, die tijdens onze afwezigheid trouw voor het domein hebben gezorgd. Natuurlijk met een kist vol Nederlandse producten als drop, stroopwafels en Nederlandse kaas. Zij zijn er gek op.

a. maandag 1.jpg

a. maandag 2.jpg

a. maandag 3.jpg

Dinsdag
De wekker gaat om 7 uur. Het is nog koud buiten, maar het belooft weer een mooie dag te worden. Na het ontbijt ga ik met de honden op pad, in mijn inmiddels 28 jaar oude lichtblauwe Nissan. Mijn eerste autootje is meeverhuisd naar Frankrijk en doet nog dagelijks trouwe dienst. Ik check het huis van vrienden die pas over ruim een maand thuiskomen. Even een rondje langs de kachel, de olievoorraad, de tuin en de ramen. Alles staat er prima bij. Daarna even door naar ‘Etang du Baye’, waar de honden even lekker rennen langs het meer. Al oogt het meer deze winter wat triest omdat het leegstaat vanwege onderhoud aan de dijk. Ach, we genieten er niet minder om.

Rond 10 uur terug thuis en snel een kop koffie. Ook vandaag alles weer lekker open en de gastenwoonkamer en de entree zijn aan de beurt. Alles gaat van z’n plek en wordt onder handen genomen, een echte voorjaarsschoonmaak. Morgen staan de eerste gasten op de stoep, dus het is doorwerken om alles op tijd af te krijgen.

Op de namiddag gaan Sjoerd en ik samen naar de stad Nevers om inkopen te doen. Langs de bouwmarkt, de grote supermarkt en er moet een nieuwe stofzuiger komen. We zijn laat thuis en na nog wat eten, gaat het licht snel uit vandaag.

b. dinsdag 1.jpg

b. dinsdag 2.jpg

b. dinsdag 3.jpg

Woensdag
Weer vroeg op vandaag om alles op tijd klaar te maken voordat de gasten aankomen. Ik vind de vroege ochtend het mooist hier. De vorst is nog zichtbaar op het land in deze tijd van het jaar, maar de temperatuur loopt snel op en we kunnen buiten eten tussen de middag. Als de zon weg is, koelt het ’s avonds nog wel snel af en moet de kachel aan. Op z’n Frans eten wij ’s middags warm. Omdat ik in de avond vaak moet werken is dit ons moment samen om even rustig te eten en de dag door te nemen. En als er al een keer ’s avonds vrienden komen eten, dan kook ik gewoon nog een keer.

Ik maak gastenkamer 3 in orde en na het schoonmaken zet ik daar de verwarming aan, zodat de kamer straks lekker comfortabel is voor de gasten. Vervolgens moet er nog een voorraad hout naar de kelder voor onze houtcvketel. Dus even flink sjouwen, maar dat is met de zon erbij lekker werk.

De Belgische gasten komen op de namiddag aan en na een wijntje en tips over de omgeving gaan zij nog op pad. Ik ga nog even naar het dorp voor wat boodschappen en check de mail.

’s Avonds zitten we relaxt in de keuken als er nog een reservering voor vanavond binnenkomt. Een Nederlandse huiseigenaar uit de buurt die zonder verwarming blijkt te zitten. Snel maken Sjoerd en ik samen kamer 5 in orde. Een elektrische deken zorgt snel voor een comfortabel warm bed, wat wel fijn is als het bed een poos niet is gebruikt. Het wordt laat vanavond, na middernacht gaat het licht pas uit.

c. woensdag 1.jpg

c. woensdag 2.jpg

c. woensdag 3.jpg

Donderdag
De wekker gaat voor 7 uur. Tijd om het ontbijt voor mijn gasten klaar te maken. In de eetkamer dek ik de tafels, en vul het buffet met zelfgemaakte jam, yoghurt, hartig beleg, koffie, thee, fruit en muesli’s. Daarna naar de bakker in het dorp waar het ’s morgens een komen en gaan is van mensen die hun broden komen halen. De baguettes en croissants leg ik op de etagères en dan is er tijd om lekker even met de honden een rondje door de tuin te maken. Het is nog knisperend fris, maar zo mooi! Tussen half 9 en 10 komen de gasten naar beneden en ik praat even met ze bij. Nadat iedereen is vertrokken, ruim ik de eetkamer op en daarna drinken Sjoerd en ik samen koffie in de keuken.

Eigenlijk zou ik vanmiddag wat computerwerk moeten doen, maar buiten lonkt. De tuin wordt gemaaid en het versgemaaide gras ruikt heerlijk! Daarom, computerwerk kan ook op een ander moment, ik ga naar buiten! Ik check alle bloembakken rond huis, haal dode stukken weg en vul de aarde bij. De viooltjes en margrieten die heb meegenomen gaan in de bakken. Bloemen en planten zijn in Frankrijk ontzettend duur en van slechte kwaliteit, dus dat nemen we graag rechtstreeks mee uit Nederland. Onze tuin is verder vooral een park met veel grasvelden en oude bomen, dat past ook het beste bij het huis en het landschap rondom. Ik heb weliswaar geen échte groene vingers, maar de bakken rond het huis vind ik leuk om te doen. Moet ik in de zomer echter niet vergeten ze water te geven…. Na de plantjes haal ik de eerste twee tuinbanken uit de schuur. De rest van de tuinmeubelen komen later wel als het voorjaar echt losbarst, voor nu zijn deze banken genoeg. En dan theedrinken, buiten in de warme zon.

’s Avonds serveer ik op verzoek table d’hôtes voor onze gasten. Vandaag bestaat het viergangendiner uit carpaccio vooraf, dan kabeljauw omwikkeld met spek uit de oven met aardappeltjes, haricots verts en een versgemaakte knoflooksaus erbij. Dan een kaasplankje met kazen uit de streek en een dessert met verse ananas.

donderdag 2.jpg

donderdag 1.jpg

donderdag 3.jpg

Vrijdag
Ook vanmorgen weer vroeg op om het ontbijt in orde te maken. Rond 10 uur is iedereen weer op pad en begin ik aan een grondige schoonmaakbeurt van de keuken. Muziek aan, deur open en alles onder handen nemen. Een behoorlijke klus.

De keuken hebben we zelf ontworpen en met behulp van IKEA gebouwd. Vooral het grote werkeiland is een hele fijne plek om aan te werken en om aan te zitten. We hebben het blad door laten lopen zodat er een verhoogde tafel is ontstaan. En dat is eigenlijk de plek waar we samen het meeste zitten. De schouw boven het grote fornuis hebben we laten maken door een timmerman uit de buurt.

Aan het einde van de dag ben ik tevreden over het resultaat van de schoonmaakactie, maar ik ben er nu ook wel even ‘klaar mee’. Volgende week ga ik verder met het grondig aanpakken van de ruimtes in huis. Nog even een rondje met de honden door de tuin en daarna eten en wat tv kijken.

vrijdag 1.jpg

vrijdag 2.jpg

vrijdag 3.jpg

vrijdag 4.jpg

Zaterdag
Weer begint de dag met het ontbijt voor de gasten. Dit is mijn routine voor de zomerperiode, tot ongeveer eind oktober. Gelukkig ben ik een ochtendmens. De gasten zijn allemaal vroeg op vandaag. Mijn Belgische gasten vertrekken weer naar huis en ik help de Nederlandse gast om eindelijk een cv installateur te regelen die zijn kachel weer aan de gang krijgt. Ook hij kan nu eindelijk in zijn eigen huis overnachten.

Als dat allemaal gelukt is en de ontbijtboel is opgeruimd, breng ik weer een lading hout naar de kelder. De wasmachines draaien, ik repareer ook de waslijn, die deze week brak door een te zwaar dekbed, in combinatie met harde wind en ik doe de kamers.

Sjoerd stort zich dit weekend op de vloeren in badkamers 1 en 2. Een stoffig klusje, maar er zitten barsten in de oude voegen, dus die moeten eruit en er moeten nieuwe voegen in. We zijn inmiddels met ons huis zover dat alle grote klussen gedaan zijn in de afgelopen jaren. Nu komt de fase waarin we jaarlijks onderhoud moeten plegen. Soms gepland, soms onverwacht. Dat hoort erbij als je in zo’n oud huis woont.

Op het einde van de middag ga ik nog met de honden naar het meertje van Montapas waar zij even lekker rennen en zwemmen. Het maakt niet uit hoe koud het is, Noah en Bente zijn echte waterhonden, dus die worden erg blij van zo’n uitstapje.

zaterdag 1.jpg

zaterdag 2.jpg

zaterdag 3.jpg

Domaine_de_Savigny (4).jpg

En dan is het pizza-avond. De rijdende pizzabakker staat op zaterdagavond in ons dorp en dat is een traktatie. Wijntje erbij, dvd aan: weekend! Zondag ben ik in de keuken bezig met bakken en koken, recepten uitproberen voor het nieuwe seizoen. Erg relaxt. Later in het seizoen is zondag ook dé dag om brocantemarkten te bezoeken. Veel van de spullen in huis komen daar vandaan. Koffers, manden, servies, ik vind vaak wel iets moois.

zondag 1.jpg

zondag 2.jpg

zondag 3.jpg

www.domainedesavigny.com

foto_domainedesavigny.jpg

Gretha op Instagram: Domaine de Savigny.

10 reacties

 1. Heit en Mem schreef:

  Een mooi weekverhaal van een dochter die op en top geniet in het Franse land. Die het ook goed en mooi voor mekaar heeft. Samen met Sjoerd hebben ze al heel wat bereikt in de 8 jaren dat ze daar wonen. Er is in die tijd heel veel gebeurd. Zichtbaar maar onzichtbaar. En het werpt z’n vruchten af en zo is het ook plezierig werken voor hen. Veel sukses verder en veel plezier met alles wat jullie nog voor ogen hebben
  In hiel soad leafs fan Heit en Mem

 2. Diane schreef:

  Prachtig zeg! Complimenten! Ziet er sfeervol uit…

 3. Ans schreef:

  Mooi huis hoor,jullie hebben ,t goed voor elkaar samen ,mooie spulletjes mooie keuken prachtige omgeving,zo wil ik ook wel wonen,super!!!

 4. Marianne schreef:

  Prachtig wonen zo prachtige omgeving ziet er sfeervol uit !!

 5. Joke de boer schreef:

  Geweldig hartstikke mooi! En gelijk leuk vakantie adres!
  Leuk Benita om ook een keer een huis in het buitenland te plaatsen. Top!

 6. Serdina. schreef:

  Dus dit is wat ze bedoelen met leven als God in Frankrijk…
  Super jer dat ha jimme mar knap dién, úse complimenten!!

  Veel geluk!!

  Groetjes van Serdina.

 7. Gretha schreef:

  Dank voor alle leuke reacties!
  groetjes Gretha

 8. Janny schreef:

  Wat leuk om een kijkje in een buitenlandse B&B te nemen. Gezellig en sfeervol.
  Lijkt een leuk adresje om een paar dagen te verblijven!
  Janny

 9. Mirjam schreef:

  Wat heb ik zitten genieten van deze reportage. Voor mij is dit een droom, al zou ik zelf liever in Nederland blijven. Zo’n mooi oud huis helemaal opknappen en er dan eventueel een B&B in beginnen. Lijkt me echt verrukkelijk. Jullie huis is echt een juweel geworden. Prachtig ingericht met heel mooie spullen. Een lust voor mijn ogen hoor. Ik wens jullie nog vele jaren heel veel plezier in jullie prachtige huis.
  Dank voor het delen.
  Liefs,
  Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.