Photodiary: de woonweek van Jolanda Bos

Een weekje uitgebeeld in foto’s uit het leven van stylisten, bloggers en andere interieurliefhebbers. Wat deden zij? Wat houdt hen bezig? Hoe ziet hun dag er ongeveer uit? Kortom: een tipje van de sluier! Kijk mee naar de week van Jolanda!

Totaal verrast was ik toen Benita mij vroeg om een photodiary bij te houden. Ik zit nog maar net op Instagram en dan al zo’n verzoek om een weekje anderen mee te laten meegenieten van je doen en laten betreft wonen. Dat is natuurlijk superspannend om te doen! Maar ook heel leuk om zelf eens heel bewust je week te beschrijven. Ik ga dan ook mijn best doen om er een leuke week van te maken.

Eerst zal ik beginnen met mij zelf voor te stellen: mijn naam is Jolanda Bos, ik ben 52 jaar en woon al meer dan 20 jaar samen met Bram, mijn partner. We wonen in het Brabantse land. Samen hebben we 2 lieve dochters: Isabelle van 16 jaar en Willemijn van 12 jaar. Beide zijn in dit huis geboren. Ook hebben we nog een superlieve hond: Puck, een Labradoodle en we zijn heel blij dat ze bij ons is. Ze is een echte Doodle die graag geknuffeld wordt!

IMG_4834.JPG

Met mijn moeder en broer runnen wij het bedrijf wat mijn vader jaren geleden heeft opgezet. Ons bedrijf maakt uitlaten voor motorfietsen en ik zelf doe hier het administratieve werk. Doordat ik tot 14.00 uur s’ middags werk en de meiden al groter zijn heb ik de tijd om mij bezig te houden met mijn grootste hobby: het inrichten van ons huis die dan ook, in al die jaren dat we er wonen, verschillende stijlen heeft gehad. Van modern naar brocante en nu dan naar een sobere, stoere stijl. Deze stijl past ons volledig en voelt echt als een thuis. Omdat wonen, inrichten en knutselen een passie van mij is en ik daar heel veel plezier aan beleef, wil ik naast mijn werk ook nog iets beginnen in stoere woonspullen met een verhaal. Dit begint langzamerhand vorm te krijgen.

Zaterdag
Vanochtend heel vroeg opgestaan en heerlijk rustig de dag begonnen met een kopje koffie. Ik heb een hoop te doen vandaag. Eerst moesten de kerstspullen eruit, zodat ik weer lekker opnieuw kan decoreren. Mijn eerste project was het raam aan de voorkant. Ik heb alles weg gehaald en de vensterbank die nog in de witte was zat schoon gemaakt met amonia en daarna in de loogbeits van Esatto gezet. Ik gebruikte de kleur ‘verbrande eik’ die ik dan wel verdun, omdat het anders te donker is. Je krijgt er een geweldige, verweerde kleur mee en het oogt gelijk wat stoerder. Helaas is het flesje nu leeg. Daarna ben ik met mijn moeder naar het tuincentrum gegaan om wat nieuw groen en bolletjes te halen. Deze keer heb ik gekozen voor de Helleborus in een mooie, oude poederkleur roze. Ook de Hyacinten zijn in een donkere oudroze kleur, ik hoop dat ze als ze in bloei staan niet te fel van kleur worden.

FullSizeRender.jpg

Thuisgekomen hebben we eerst lekker een kopje eigengemaakte kippensoep gegeten en daarna als toetje een heerlijk stukje van de Havermout Beuker genomen. Dit recept had ik van iemand op Instagram en ik moet zeggen dat het verslavend lekker is en nog gezond ook. Daarna weer verder gegaan met het decoreren van mijn vensterbank. Ik heb er een oude stokbroodplank neer gelegd en daarop 3 Hyacinten, verpakt in mos en met touw en een labeltje die ik ooit in Lille heb gekocht. Dit geeft net even wat extra’s. Daarachter heb ik een krans gezet die ik heb gemaakt van berkjes uit onze voortuin. Daar heb ik een aantal takken afgeknipt en in elkaar gevlochten en een houten waterkan neergezet met wat kastanjetakken, de woonketting verbindt alles weer met elkaar. Superblij met het resultaat!

IMG_5053.JPG

FullSizeRender-001.jpg

IMG_5066.JPG

Nu nog even snel boodschappen doen en verzinnen wat we gaan eten.  Als ik weer thuis ben hoef ik gelukkig niet veel meer te doen. Bram kookt en daarna gaan we vanavond gezellig op de bank met de beentjes omhoog een film kijken.

FullSizeRender-002.jpg

Zondag
Vanochtend op mijn gemakje begonnen aan de dag en nog even lekker genieten van het vrij zijn. Morgen beginnen we weer met werk en school. Het was toch wel heerlijk om even nergens druk mee te zijn. De afgelopen 2 weken stonden in het teken van gezelligheid in huis en met elkaar. December is dan ook mijn favoriete maand en aan januari moet ik altijd even wennen.

Als eerste gaan we lekker naar het strand in Renesse met Puck om alle feestprikkels van afgelopen tijd er maar weer eens lekker uit te laten waaien. Heerlijk gewandeld!

IMG_5117.JPG

Na afloop geluncht bij de Zeeuwse Kust en lekker bij de open haard gezeten. Wat is dit toch een heerlijk plekje! Ook verkopen ze hier geweldige spulletjes voor in huis. Ik heb nog een geweldige houder meegenomen van een soort beton waar waxinelichtjes in kunnen en een Chapati plankje, de laatste was zelfs met 30% korting en kon ik toch niet laten staan. In de auto terug zat ik al mij al te verheugen en te bedenken waar ik het neer zou gaan zetten.

IMG_5118.JPG

De waxinelichtjeshouder heb ik op de salontafel gezet, op een Chinees theetafeltje. Met daarbij een oude, ijzeren vaas die ik heb gevuld met mos en Hyacinten en wat horentjes. Voor het Chapati plankje had ik nog een plekje bij de tv, samen met 2 kloskandelaren. Op het plankje heb ik een klein Tibetaanse Ghau neergelegd, dit is een amulet of gebedsdoosje met kruidenzakjes.

Nu ik toch lekker bezig ben heb ik de schouw ook maar gelijk aangepakt. Dochterlief had aangeboden om te koken, daardoor kon ik nog lekker even rommelen in huis. Zit me nu te bedenken dat het net lijkt of ik niet kook. Dit is zeker niet zo, want ik vind koken en uitproberen van nieuwe recepten juist heel erg leuk. Maar man en dochter vinden het ook leuk om te doen en zo wisselen we elkaar regelmatig af. Heerlijk toch!

IMG_5119.JPG

Op de schouw staan nu 2 ijzeren vazen. Daarop heb ik weer mos gedaan en 2 betonballen die ik ooit had gemaakt. Omdat ze al erg oud zijn en veel buiten hebben gelegen zien ze er lekker verweerd uit, daar hou ik van. Middenin heb ik 2 ornamentjes gezet die ik ook zelf heb gemaakt van ouden knoppen/tollen en betonijzer. Ik had ze al eerder gemaakt maar toen had ik ze geverfd en nu heb ik ze een soort loogbehandeling gegeven. Ik heb de knoppen eerst in een emmer in de ontstopper met heet water gelegd. Zo’n ongeveer 24 uur, daarna heb ik ze (omdat ik echt verweerd hout wilde hebben) in baking soda met bleekwater gelegd. Ook hierin hebben ze 24 uur gelegen. Na ongeveer een week drogen kon ik er deze ornamentjes ervan maken en nu staan ze te pronken op de schouw.

Maandag
Dat was even wennen vanochtend: weer aan het werk en de kids weer naar school. Gelukkig hadden die de eerste 2 uur vrij en konden zij in ieder geval langzaam op gang komen. Op mijn werk eerst alle post door genomen en mijn e-mails bekeken. Al met al een ochtendje werk. Na mijn werk ben ik snel naar de bouwmarkt gegaan voor een rol behang, zodat ik als ik thuis ben gelijk aan de slag kon. Ik heb gekozen voor de bakstenen van VT wonen. Lekker stoer! Deze ga ik gebruiken voor onze trapkast die al jaren dienst doet als nis. Deze had ik met oude muziekbladen beplakt maar ik wilde het, net als de rest van het huis, een stoerdere look geven. De trap was altijd in het wit maar wilde ik nu in de kleur Graphite van Annie Sloan. Deze verf is lekker mat en verft en droogt ook nog eens lekker snel. Het behang had ik er zo op. Wat een geweldige mannier van behangen, omdat het vliesbehang is heb je geen behangtafel meer nodig. Je smeert de lijm op de muur en duwt het behang ertegenaan. Omdat dit behang niet krimpt of blazen vertoont is het gelijk goed als je het aanbrengt. Met recht snelbehang te noemen!

BKTI5231.jpg

Het tafeltje wat in de nis staat had ik al eerder schoongemaakt met ammonia omdat er nog witte was op zat. Ik heb deze ook behandeld met de beits van Esatto, hiermee creëer je meteen een andere stijl. Daarna alles weer opnieuw gedecoreerd. Op het tafeltje een oude stolp. Ik heb er al een aantal verzameld. Om in het thema te blijven heb ik een oude drijfbal van touw geplaatst en er een lamp boven gehangen die ik ooit had gemaakt van een oud vissersnet. Dit geeft een heel leuk effect als de lamp aan is.

ILRD1310.jpg

Zo, best wel weer veel gedaan vandaag. Nog even koken en na het eten naar Yoga voor de nodige ontspanning.

Dinsdag
Vanochtend moesten we er vroeg uit. De wekker ging al om zes uur en heb de oudste gewekt. Ik ben nog even terug gegaan tot zeven uur. We hebben saampjes ontbeten en toen ze wegging op de fiets door het donker, heb ik de jongste gewekt en geholpen met naar schoolgaan. Zij is ‘sochtends niet zo vrolijk en moet even op gang komen.

Daarna ben ik mij gaan aankleden en ben naar mijn werk gegaan. Eigenlijk is het bij ons doordeweeks wel altijd hetzelfde ritueel: kinderen klaar maken voor school en wij zelf naar ons werk. Lekker gewerkt en tijdens de lunch nog even alles doorgenomen. Ik ben toen weg gegaan en voordat ik naar huis ging, wat boodschapjes gedaan en ook nog even langs de bloemist. Ik wilde graag nog wat witte druifjes en wat magnolia takken. Ik had gezien dat ze hele mooie takken had staan, maar helaas toen ik kwam waren ze al weg. Ze zouden vrijdag weer binnenkomen. Nog even geduld dan maar, maar ik moet zeggen dat dit niet mijn sterkste kant is. Als ik iets in mijn hoofd heb dan wil ik het ook graag meteen. Ook witte druifjes hadden ze niet. Om niet met lege handen de deur uit te gaan, vroeg ik of ze misschien wilde asparagus hadden. Ik had eigenlijk verwacht dat ze nee zou zeggen, omdat ik ze nog nooit bij ze in de winkel had zien staan maar tot mijn verbazing zei ze ja. Ze noemde het prik asparagus omdat hij zo lekker prikt en in elkaar gaat zitten. Na een tijdje geworsteld te hebben met alle takken, kon ik ze mee nemen.

Thuis ben ik gelijk aan de gang gegaan, ik wilde onze entree namelijk weer wat netter maken Ik heb daar met de kerst een appelboomtak neergezet. Deze mocht ik afzagen bij een oom van mij, die had een appelboom van wel meer dan 100 jaar oud staan. Ik heb toen flink moeten zagen, omdat ze op dat moment alleen een ijzerzaag hadden. Dit was eigenlijk geen doen. Maar wat moet, dat moet. Ik wilde die tak zo graag hebben, dan moet je er ook wel wat voor over hebben. En nu ik hem heb staan gaat hij voorlopig ook niet weg. De takken zijn zo mooi grillig. We maken er nu gewoon een voorjaarsboom van, al is het in de rest van Nederland op dit moment nog geen voorjaar.

IMG_5157.JPG

Heb er wat mos en een Helleborus bij gedaan en in de takken een tak van de Wilde Asparagus, simpel.  Verder doe ik er niets in het is mooi zo.

IMG_5158.JPG

Aan de andere kant staat een ladekastje waar alle mutsen en sjaals in zitten. Hier heb ik het ook een beetje veranderd.

Nog een beetje lopen aanrommelen en toen gauw aan het eten begonnen. De jongste moest naar de voetbal voor een extra training. Alles weer opgeruimd en vanavond lekker relaxt op de bank met een boek. Ik doe vanavond niets meer.

Woensdag
Onze ochtend verliep weer zoals gisteren; opstaan, ontbijten, aankleden, school en werk. Na een ochtendje werken ben ik gelijk naar huis gegaan, had niet echt veel zin om wat te doen dus heb ik een beetje opgeruimd en ben daarna lekker plaatjes gaan kijken in mijn favoriete boek The Natural Home van Hans Blomquist. Geweldig boek en voor mij heel inspirerend. Ik hou van zijn stijl en hoe hij gebruik maakt van stoere en natuurlijke materialen met mooie vergrijsde kleuren en decoraties waarvan je in eerste instantie niet zou denken dat je ze als decoratie zou kunnen gebruiken. Het zijn juist gewone dingen die de tand des tijds hebben doorstaan. Het is dan ook een boek wat ik heel vaak pak om inspiratie uit te halen. Ook zijn boek In Detail is voor mij een topper.

IMG_5171.JPG

Dus heerlijk in de serre met een kopje thee bladerend door dit boek.

IMG_5175.JPG

Tussentijds kwam mijn vriendin nog langs om het een en ander door te nemen voor de carnaval. Totaal wat anders, maar superleuk om te doen! Jarenlang hebben wij voor school meegedaan aan de kinderoptocht en hadden daar altijd zo’n lol van dat we er met ze tweetjes mee door zijn gegaan. Verleden jaar hebben wij voor het eerst als duo mee gedaan. Het was geweldig om te doen en nu doen we dit jaar weer mee.  Morgenavond gaan we van start met het knutselen en uitdenken van ons idee.

Nadat ze weg was ben ik begonnen met koken: een heerlijk recept van Pascale Naessens. Ook een favoriet van mij maar dan op kookgebied. Ik heb al haar boeken, haar recepten zijn super makkelijk met veel smaakbeleving. Het recept wat ik nu maakte was een ovengerecht van bieten, zoete aardappel en pompoen met flink wat tenen knoflook en daar overheen olijfolie en wat balsamicoazijn. Een uur in de oven en dan is het klaar, lekker met een balletje gehakt. Jammer genoeg was ik er iets te laat aan begonnen omdat we naar een oudergesprek moesten voor onze oudste en hebben we pas kunnen eten toen we weer terug waren.

Nog even lekker uitzitten, kopje koffie er bij en Instagram doorkijken. Ik heb dit pas ontdekt en ook dit is weer super om te doen. Geweldig om te zien hoeveel mensen er bezig zijn met dezelfde passie en ik had nooit verwacht dat dit zo verslavend kon zijn.

Donderdag
Vanochtend ben ik eerst met mijn moeder naar het ziekenhuis geweest. Ze moest een foto laten maken en daarna zijn we samen naar ons werk gegaan. We hebben de hele ochtend een bespreking gehad over de beurs waar wij in het voorjaar staan. Het is weer voor het eerst dat we dit zelf doen en ben dan ook erg benieuwd hoe het gaat uit vallen. Daarna snel naar huis. Op donderdag is het altijd heerlijk thuiskomen omdat er dan gepoetst is en dan heb ik het idee dat ik zelf even niets hoef te doen.

Ben lekker aan het fröbelen geslagen, heb een paar dingetjes uit geprobeerd voor vanavond en heb ook zitten haken met touw. Best wel grappig om te doen. Nog even naar de HEMA geweest om te kijken of er iets was wat ik kon gebruiken. Ik heb klemmetjes en een zegel met wax meegenomen maar weet nog niet wat ik er mee ga doen!! Echt prettig was het niet om naar buiten te gaan. Wat een vreselijk saai, donker en somber weer!!

IMG_5218.JPG

Toen we weer thuiskwamen ben ik aan het eten begonnen en is het plekje bij de open haard ingenomen door Puck. Die houdt ook niet van dit weer en ligt daar heerlijk warm op zijn favoriete plekje. Volgens mij ook het enige plekje waar je op dit moment wilt zijn.

IMG_5205.jpg

Na het eten ben ik alles gaan verzamelen voor vanavond om te gaan knutselen voor ons project Carnaval! Dat is dit jaar erg vroeg en we moeten dan ook vaart maken om alles klaar te krijgen. Ons kennende zal het niet echt vroeg worden vanavond en hoe later de avond hoe beter onze ideeën zijn! :)

Vrijdag
Wat is deze week weer snel gegaan, het is alweer vrijdag en de eerste week van het jaar zit er weer op. Verbazingwekkend hoe snel je weer went aan het gewone ritme. Niet alleen deze week is achter de rug maar ook het bijhouden van een week uit ons leven en de manier hoe wij het wonen beleven. Geweldig om te doen en het was werkelijk een nieuwe ervaring om zo rond te kijken in je eigen huis.

IMG_5242.JPG

Vandaag had ik wel wat opstart moeilijkheden omdat het gisteren best wel erg laat geworden is. Lag pas om 2.00 uur op bed en als de wekker dan om 06.00 uur gaat, dan merk je dit de hele dag. Na het werk en de dagelijkse boodschappen heb ik de krans met lichtjes die nog aan de voordeur hing, verandert in een hart van mos met wat hyacinten. Ik ben benieuwd hoe lang ze buiten nog in de knop blijven. Ik wil eigenlijk niet dat ze verder groeien maar dat ze blijven zoals ze nu zijn. De hyacinten die binnen staan daar heb ik de knoppen uitgeknipt, maar ik denk dat ik er toch weer nieuwe voor ga halen. We zien het maar als het kopen van een bos bloemen. Nog even lekker een kopje thee en vanavond gezellig naar een verjaardag. De kids blijven met vrienden thuis, ik hoop dat ze het huis heel laten ;)

IMG_5241.JPG

Met deze foto wil ik ook deze week afsluiten. Ik hoop dat ik jullie terugzie op Instagram, waar we elkaar hopelijk kunnen inspireren op woongebied.

Warme Groet van mij en mijn gezin.

5 reacties

 1. Eveline van Originstyle schreef:

  Heel leuk ok te lezen!! Je hebt een mooi huis de draadlamp is erg leuk! Tot op IG,

  Groeten Eveline

 2. Marjonel Marsman schreef:

  Een gezellig en sfeervol huis. Leuk om te lezen ook.

  Groet, Marjonel puur en stoer wonen.

 3. ina kieviet schreef:

  jullie puck lijkt precies op onze labradoodle donya

 4. Mirjam schreef:

  Goedemiddag, ik zag op de site van u het boek The Natural home van Hans Blomquist kunt u mij aangeven waar ik dit boek kan krijgen, kan het namelijk niet vinden
  Alvast bedankt en een fijne dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.